Ljubav

Neki će od vas  reći – i opet ljubav!  Upravo s takvima želim podijeliti sljedeću anegdotu:

Postoji čuvena slika koja predstavlja Isusa u tamnom vrtu. Lijevom rukom pridiže svjetiljku koja osvjetljava prizor, desnom kuca na čvrsta i masivna vrata. Kada je slika prvi put predstavljena neki se posjetitelj obratio slikaru Williamu Huntu sa sljedećom  primjedbom:
“Na vašoj je slici jedna greška. Vrata su bez brave i ručki.”
“Nije to greška,”–  odgovori slikar – “To su vrata ljudskog srca. Otvaraju se samo iznutra.”

Otvorite svoje srce! Jedino vi to možete učiniti! Jer, kao što je rekao Henry Miller, jedino ljubavi nikad ne dobijemo onoliko koliko želimo, ali i jedino što ne dajemo u dovoljnoj mjeri je ljubav. Ljubav je gospodarica svih osjećaja. Ako nam je ljubav neuzvraćena osjećamo tugu, ako je uzvraćena osjećamo neopisivu radost, ako nas voljeno osoba povrijedi tužni smo, pa čak i ljuti. Ljubav je uzvišen osjećaj, najsnažniji i najljepši od svih. Istovremeno nas nosi u nebeske visine i baca u ponore. Može nas učiniti najbogatijim čovjekom, ali i pukim siromahom.
Ljubav je osjećaj jake emotivne privrženosti prema nekomu ili nečemu. Ljubav prema drugoj osobi uključuje duboke osjećaje i nesebičnu brigu za njen život, potrebe i želje. Ljubav je osjećaj koji je često isprepleten i s drugim osjećajima poput: radosti, straha, ljutnje, bijesa i tuge. Ljubav je najjači motiv u književnosti i ostalim umjetnostima, a u životu najjači motivator. Potaknuti ljubavlju činimo stvari koje inače ne bismo, idemo tamo gdje inače ne bismo, volimo one koje mislimo da ne bismo mogli voljeti. Ona nas upotpunjuje, sjedinjava, dovodi u stanje ravnoteže i zadovoljstva.

Svatko od nas je nekad volio, voli sada i voljet će u budućnosti, upravo zato što je ljubav glavni životni pokretač, sila koja je svuda oko nas i u nama. Ljubav je stvaralačka, pokretačka sila – sila koja preobražava i koja iscjeljuje.

Kad se kaže ljubav prvo na što pomislimo je ljubav između muškarca i žene. Sjećate li se svoje prve zaljubljenosti, prve ljubavi? Do neba smo se uznosili i bili neizmjerno sretni. Činilo nam tada se da sve možemo i da nam ništa više ne treba. Nismo li zbog ljubavi spremni na neoprostivo, neobjašnjivo i neostvarivo.

Bez ljubavi ne postojimo, ne živimo. Zato gajite i njegujte ljubav! Osobe koje spremno iskazuju ljubav blistaju, nose pozitivnu energiju i magično privlače. Oni ce privući sreću i radost u svoj život, u svoj dom. Jedino se ljubav uvećava davanjem. Stoga, dijelite je se drugima, nemojte je držati zarobljenu u sebi – pustite ju van. Nemojte sitničariti niti vagati koliko ćete primiti natrag.  Ako vas je neko uvrijedio nemojte mu odmah vratiti milo za drago već mu pokažite – ljubav. I sam će vremenom spoznati da je pogriješio iako to moguće nikad ne pokaže. Prestane li vam se poznanik javljati na ulici bez određenog objašnjenja ili poznatog razloga pozdravljajte ga pristojno i dalje. S još više žara i razumijevanja. . Jednom riječju nemojte da vas sebičnost, strah od odbacivanja, ljubomora ili zavist zaustave. Time svijet činimo boljim mjestom za nas i naše potomke.

O ljubavi sam se potrudila napisati onoliko koliko mislim da bi trebao sadržavati jedan pristojan članak čija je svrha motivirati vas i ohrabriti na iskazivanje ovog uzvišenog osjećaja.

Što su drugi rekli o ljubavi:

Jedino u snovima i ljubavi nema nemogućeg. Janus Aronu

Ljubav je utjeha u tuzi, tišina u buci, odmor u iscrpljenosti, nada u očaju. Marion S. Garrettu

U našem životu kao na slikarevoj paleti postoji samo jedna boja koja životu i umjetnosti daje smisao. To je boja ljubavi. Mark Chagall

Cvijet na suncu cvjeta, a čovjek u ljubavi postaje čovjekom. Phil Bosmans

P.S. Jadranka

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*