Bijes i kako ga obuzdati


Bijes se javlja kao impulzivna reakcija na vanjske utjecaje. Kada nam netko odnosno nešto nanese fizičku ili psihičku bol, onemogući ostvarenje naših ciljeva ili ako netko postupi protivno našim očekivanjima, tada na scenu stupa bijes.

Bijes je negativan osjećaj kojeg čovjek doživljava kad ljutnja izmakne kontroli. Iako na ljutnju možemo gledati kao na normalnu i zdravu pojavu, veoma je važno naučiti kako ju ispravno tj. kontrolirano pokazati. peta dunia satelit . Ljutnju se ne bi smjelo potiskivati jer njeno nakupljanje može izazvati jaku emocionalnu napetost, odnosno dovesti do provale bijesa.

Kad promatramo nekoga tko je obuzet bijesom čini nam se kao da je u vlasti neke snažne i nepredvidive sile koja njegovim životom upravlja umjesto njega. Ljutnja se općenito manifestira na više načina, a tri navedena ujedno su i najčešće:

 • Pasivna ljutnja – Ovakav, inače vrlo čest oblik ljutnje, imamo kad osoba u sebi kipi od ljutnje ili bijesa, a u društvu se ponaša sasvim normalno ne pokazujući nikakve vanjske znakove svoga stanja. Razlozi zbog kojih netko zatomljuje bijes i ljutnju variraju od obične nesigurnosti do patološkog straha. Pri tomu nesumnjivu ulogu igra i pogrešan odgoj.
 • Agresivna ljutnja – Usmjerena je izravno na sugovornika, obilježava ju galama i grubost, a u ekstemnim situacijama pobjesnjela osoba untava sve oko sebe, bilo verbalno bilo fizicki. Razlog ovakvoj reakciji je nesposobnost ili nepostojanje samokontrole. Kod ovakvih slučajeva preporučljivo je potražiti pomoć stručnjaka.
 • Kontrolirana ljutnja – Dolazi do izražaja kad osoba svoju ljutnju svjesno iskaže riječima, vodeći pritom računa da ne povrijedi sugovornika. Racionalno razmišljanje i pronalaženje logičkog rješenja jedini je isparavan način suočavanja s bijesom i ljutnjom.

 

U svakodnevnom životu prepunom stresnih situacija gdje nas užurbanost i obveze pritišću uza zid, treba biti vješt i znati se nositi s ljutnjom. Evo zato nekoliko smjernica koji su djelotvorne, a vrlo jednostavne:

 • Duboko dišite (ponavljajte riječi koje će vas opustiti, npr.”opusti se, smiri se”).
 • Zamislite situaciju u kojoj se osjećate smireno i ugodno, bilo iz iskustva bilo iz mašte.
 • Zapišite na papir sve što vas uzrujava i uznemirava jer je mozak tada usredotočen na pisanje, a mi možemo racionalnije razmišljati. Ne bismo se trebali iznenaditi ako tijekom pisanja zaključimo da situacija i nije bila toliko uznemirujuća kao što smo ispočetka mislili.
 •  Zaokupite se fizičkom aktivnošću. Velika većina shvatila je da se nakon treninga osjeća puno bolje nego prije. Tjelesni napor apsorbira bijes i iskorištava ga kao pogonsko gorivo.
 • Uključite se u neki oblik humanitarnog rada. Spoznaja da ste nekomu pomogli u vama će izazvati osjećaj spokoja i zadovoljstva. . Na taj način uklonit ćete u vama nagomilani stres i bijes.

Vježbanjem i redovitom primjenom jednog ili više navedenih načina suočavanja s bijesom naučit ćete kako u napetim situacijama automatski postupiti ispravno. Iskušajte, ništa vas ne stoji!

 

Manifestacije ljutnje

Osjećaj ljutnje sadrži tri različite komponente: fizičke, kognitivne i modalitetne manifestacije.

Fizičke komponente su: ubrzan rad srca, suhoća usta, crvenilo lica, trbušna napetost, povišen krvi tlak, čak i porast tjelesne temperature.

Kognitivne manifestacije sačinjavaju: misli koji se javljaju u trenutku pojave bijesa, npr.”to nije fer”, “nije u redu”.

Modaliteti ljutnje uključuju fizičke pokrete kao npr. stezanje šaka, škrpipanje vilice, unošenje u intimni prostor sugovornika, odnosno unijeti se nekomu u liceNeki pojedinci skloniji su ljutnji od drugih ljudi. Takvi imaju nisku razinu snošljivosti prema frustraciji i može ih razbijesniti i najmanja sitnica. Često takve osobe gledaju ograničeno i ne razmišljaju kakvu štetu njihov bijes može nanijeti drugima, već su usredotočene samo na sebe. Različiti su razlozi za ovakvo ponašanje: gensko nasljeđe (neku djeca rađaju se preosjetljiva i takva ostaju); socialno-kultorološki faktor (ako je sredina u kojoj živimo narušena društvenim, ekonomskim i socijalnim neprilikama); faktor odgoja (vrlo često osobe koje ne znaju kontrolirati ljutnju potječu iz tkz. disfuncionalnih obitelji u kojima je prisutan neki oblik ovisnosti, a usko s tim povezana je I neimaština).

Ako ne naučimo kontrolirati ljutnju ona može prerasti u bijes, i naš život će tada biti ispunjen bolom, frustracijom i tugom. Moramo naučiti kontrolirati ispade bijesa prije nego što on preuzme kontrolu nad nama, jer u svakom slučaju bolje je biti njegov gospodar, nego sluga.

Za kraj evo jednog slikovitog primjera iz kojeg možemo vidjeti kako se pravilno nositi sa stresom i ljutnjom:

Svima nama se dogodilo da smo imali loš dan. Probudili smo se 10 minuta kasnije, spremamo se i znamo da kasnimo na posao, a u nama se nakuplja nervoza. Na poslu, kao za prkos, brdo nerješenih stvari. Tu je i šef koji želi sve odmah i sada. Da nevolja bude veća s kolegom imamo konflikt jer posao odrađujemo na različit način. I kad je konačno radno vrijeme pri kraju i spremamo se poći kući s mišlju “konačno ću malo odahnuti” kad tamo niz nesretnih događaja se nastavlja. Putem kući mislima smo već na kauču, no kad otvorite vrata supruga vam motira kako imate gosta na ručku. Stigla je vaša punica (volite ju, draga vam je ali ne i njeni monolozi). Tog trenutka zakuhali ste kao expres-lonac i najradije biste sve poslali dovraga. Zapravo – vi ste ljutiti kao ris. No, umjesto da istresete nagomilani stres i ljutnju na punicu ili suprugu, otiđite do kupatila, umijte se hladnom vodom, izbrojite do deset, udahnite duboko i recite sami sebi “ I ovaj dan će proći”. Sjednite za stol, pustite neku laganu muziku te zamolite svoju punicu, odlučno i autoritativno, da današnji ručak provedete u tišini jer ste imali izrazito naporan dan na poslu.

Upravo zato što će se ovakava ili slične situacije vječito ponavljati, treba naći način kako se pravilno s njim nositi. U suprotom, ovakve bi nas životne epizode svaki put mogle povući sve dublje i dublje dok ne napravimo koban korak kad će se naša ljutnja brzinom munje pretvoriti u bijes.

 

P.S. Jadranka

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Responses to Bijes i kako ga obuzdati

 • Maja says:

  Rjetko sam gdje mogla procitati da se ovako sazeto jednostavnim svima razumljivim rjecima dosta toga kaze i objasni, zaista svaki put je zadovoljstvo procitati sve sto napisete.

 • Agatha says:

  Draga Željka, veoma poučan tekst. Stvarno mi je bilo zadovoljstvo da ga čitam. Što se tiče moći besa, slažem se da je to jedna od najsnažnijih emocija, tj. najburnijih.Ali, zato, nikada ne treba reći “ja sam besan” nego “ja osećam bes”, jer bes je osećanje i retko se kad može kontrolisati. Njegovo pražnjenje je pozitivno, ali sam bes kao bes nije dobar i nikome ništa nije donelo dobro. Ali, ako ga već ne možemo kontrolisati, možemo ga smanjiti. Možemo se manje opterećivati nevažnim stvarima ili im uopšte ne pridavati pažnju. Za svojih 27 godina shvatila sam da treba razlikovati bitno od nebitnog – čovek kada spozna to, verujte mi, manje se nervira i manje oseća bes. Takođe, videla sam na tuđim primerima, ljudi koji su konstantno besni postaju iz navike besni i naposletku se pretvaraju u ohole i osorne ljude. A to je strašno! Vrlo strašno! Onda da ne bi došlo do tog stadijuma, svim ljudima dobre volje preporučijem da se bave fizičkim aktivnostima, te da na zdrav način izbacuju sve štetne materije, između ostalog i bes, iz svog organizma. Neka vam jedna fraza uvek bude u glavi, kad god vas obuzme bes, neka to bude “proći će i to”. A, onda sve bude lako – sve je lako kad si mlad! Zato zadržite mlad duh u sebi. Pozdrav svima!

 • Agatha says:

  Oprostite na ličnom nerazumevanju, tek sam sada videla da je autor teksta Jadranka. Pozdrav Jadranki na predivnom tekstu. Pozdrav i Željki.

 • Milenica says:

  Dugo sam se stidila besa i zato ga potiskivala. Hvala vam na jednostavnim i korisnim savetima, kako ga ukloniti, a ne povrediti ni druge, a ni sebe. Velika podrska Jadranki i Zeljki.

 • Cookie says:

  Samo citanje ovog cini me bijesnom jos vise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*