Emocije – uvod

Emocije su doživljaji naših vrednovanja i subjektivnog odnosa prema ljudima, stvarima, događajima te prema vlastitim postupcima. Želio čovjek ili ne, one su sastavni dio svih nas. Svi smo na neki način već osuđeni da se borimo s njima i njihovim razvojem.  Emocije koje najčešće susrećemo ili  očitujemo u pravilu su:

 • -ljubav,
 • -bijes
 • -iznenađenje,
 • -strah,
 • -radost,
 • -gađenje

Je li vam se ikada dogodilo da ste s nekom osobom bili u nesporazumu ili svađi, možda ste umalo izgubili voljeno biće, prijatelja, samo zato jer u određenom trenutku niste pokazali što osjećate? Vrlo vjerojatno da jeste. Naime i ja sam bila u sličnoj situaciji, ne jednoj, već više njih. Bojeći se reći što osjećam jednom sam zamalo izgubila sestru, a drugom prilikom prijateljicu. Iako uopće nije bilo razloga za strah da pokažem svoje osjećaje, jer su to bile osobe koje su me najviše voljele i koje su uvijek bile uz mene. Od tada više ne blokiram svoje osjećaje prema bližnjima većim dopuštam da isplivaju, da se otkriju, iskazujem ih riječima, pokazujem osmijehom, jer oni su dio moje duše, dio moje osobnosti.

Emocije su poput energije, pokretači našeg  života, našeg bića i naših aktivnosti. Unutarnji život čovjeka se sastoji od niza pozitivnih i negativnih emocija. Negativne su one koje osoba doživljava kao ometajuće, osporavajuće u odnosu na svoje ciljeve i vrijednosti. U negativne ubrajamo; ljutnju, strah, razočarenje, tugu, nezadovoljstvo. Nasuprot negativnim, pozitivne emocije su u skladu sa odabranim ciljevima i vrijednostima. domain address . U pozitivne spadaju; ljubav, radost, zadovoljstvo, sigurnost i sl.

Emocije su čovjekove univerzalne osobine, one nas zbližavaju, čine nas sličnima pa čak i jednakima. Ljubav ili tuga koju osjećaju ljudi širom planeta; bilo da je riječ o urođenicima iz amazonskih prašuma, Kinezima ili Europljanima nimalo se ne razlikuje ni po dubini ni intenzitetu. Volimo se, ljutimo, radujemo, kajemo se neovisno o nacionalnoj pripadnosti, kulturi, boji kože ili religiji.

Emocije povezuju ljude iz različitih mjesta, regija, zemalja i kontinenata. Za emocije ne postoje granice, spajaju nespojivo, razdvajaju nerazdvojivo. Tako npr. često imamo priliku čuti kako prijateljstva sklopljena na daljinu naposljetku prerastu u ljubav ili suprotno tomu, nestane ljubavi i raskinu se stara prijateljstva zbog povrijeđenih osjećaja. Emocije nam otkrivaju stupanj čuvstvenosti u neke osobe pa stoga za nekoga kažemo da je osjećajan, nježan, ljubazan jer obiluje ljubavlju, pažnjom, radošću i to iskreno pokazuje. S druge strane za nekoga možemo reći da je hladan, zatvoren, stran što nam signalizira da je osoba sklona neiskazivanju emocija, skriva ih u sebi, gradeći katkada vidljivu distancu između sebe i okoline.

Pa ipak, ne doživljavamo emocije svi na isti način. Različiti smo pa se i različito izražavamo. Na primjer: netko će osjećaje iskazati izrazom lica, netko gestom, a netko pak smijehom ili plačem. Općenito uzevši emocije nam pomažu da budemo ono što jesmo, odnosno, da budemo ljudi, odnosno živi dio žive prirode. Za emocije često kažu da životu daju boju. Što mislite o tomu? Pokušajte zamislitit kakvi bismo bili bez emocija? Kakav bi bio naš život? Po svoj bi prilici bio bezbojan, bez vizije, ideje o sebi i osobnom cilju. Newebtvegarsi . Zato bez zadrške emocijama možemo reći hvala. Hvala im što postoje, što odražavaju naše unutarnje stanje i sjaje svim spektrom svojih boja na našem životnom putu!

 Izražavanje emocija je zdravo, bilo da se radi o pozitivnim ili negativnim emocijama. Jer na koji način će drage osobe znati što u određenom trenutku osjećamo ako im to ne pokažemo. Oni nisu čitači naših emocija  zato im pokažimo što osjećamo.

            Dragi moji, pokazujte emocije svakodnevno jedni drugima, svojim bližnjima, ljubavnom partneru, svojoj djeci, prijateljima čak i životinjama. Upravo nas oni oplemenjuju i čine da budemo ono što jesmo; plemeniti, dostojanstveni i vrijedni!

           

Želim da znate kako sam i ja tu ukoliko želite razmijeniti neko iskustvo, prijedlog ili imate upit, anonimno ili ne.

P.S. Jadranka

 

13 Responses to Emocije – uvod

 • zdenko says:

  Spomenili ste u članku,jedan dio veza na daljinu,,dakle veza internetom,sam sam to iskusija,na žalost od velike ljubavi do mržnje,i same prijetnje dotične,pa čak i životom, e sad,,,jako me zanimalo o kojem se tipu osobe radi,,pa sam doša do nekog zaključka da bi se moglo raditi o “energetskom vampiru ili emocionalnom vampiru ” uvijek,je u pravu,sve protiv nje,karakterna,moralna,sve naj,,dominacija nad svim,svakim mojim korakom i potezom,,sve ama baš sve je o meni i dici momj i bratu i materi isisala,čak i brojeve mobitela,telofona i adrese,.Jako inteligentna i u prići, uvjerljiva. svakom nudi pomoč i kad se od nje ne traži,,Kad san počeja sklapati mozaik,izlijevi,bijesa,mržnje,napadi,psihopata,kreten ,idiot,potrbna stručna pomoć,itd.itd,,čak mi je i u mailove provaljivala,fb,,odjednom sam se kod nje pretvorija iz osobe najbitnije na svitu do najmrže,,zanima me Vas kao stručne osobe vaše mišljenje,,nikom od svog društva nije htjela znat do znanja da smo u vezi,,

 • Maja says:

  Pozdravljam Vas i rado bih prokomentarisala ovo sto ste napisali. Moram reci da se sa svim sto ste napisali u potpunosti slazem ali ima to i jednu drugu stranu, onu kad ste upravo takva emotivna osoba koja vrlo rado to pokazuje, dokazuje, tako se ponasa a ima nesrecu da je njena okolina citav njen zivot otezava, da upravo ta emotivnost bude naivno iskoristena, ignorisana i svakodnevno povrjedivana!
  Rado bih sa Vama vise o tome razgovarala, mislim da je jako tesko zivjeti sa tim kad odrastete uz tako hladne ljude koji vas citav zivot upravo tom svojom osobnoscu vrjedaju.

  Srdacan pozdrav

 • Mare says:

  Jadranka,
  Jako lep i jednostavan tekst o emocijama. Šaljem Vam pozitivne vibracije iz sunčanog Beograda, dok uživam u jutarnjoj kafici i društvu mog psa 🙂 Pohvale i za sajt i ostale tekstove. Nadam se da će uskoro biti još novih postova.

  Pozdrav i sve najbolje!

 • Jadranka says:

  Dragi Zdenko, ne znam točno je li u pitanju “emocionalni vampir”, ali ako ste osjećali konstantan pad energije, manjak snage, nedostatak optimizma te stalno emocionalno isisavanje energije onda je vrlo vjerojatno da je u pitanju taj tip osobe. Emocionalni vampiri su osobe koje isisavaju emocionalni optimizam, vedrinu, snagu i energiju iz nas. To su najčešće nezrele i nesigurne osobe koje su opterećene sobom. Zahtijevaju apsolutnu i neograničenu pažnju. Žele udoban i uzbudljiv život i sve sto žele, žele odmah. Mogu se ponašati “narcistički”-imaju grandiozan osjećaj u odnosu na sebe, potrebu za pažnjom i divljenje.S drugu stranu vole izigravati “žrtve” – svi su protiv njih i zbog toga su nesretni. Upravo zbog toga pokušavaju opsesivno kontrolirati ljude oko sebe, njihovo ponašanje i osjećaje, jednom rječju – manipuliraju.
  Veoma je teško biti u vezi s takvom osobom, čak i nije preporučljivo. Zbog toga što emocionalno i psihički iscrpljuje. Ukoliko ste u vezi s takvom osobom vrlo je vjerojatno kako ćete osjećati pad energije, aktivnosti, često biti bezvoljni i vremenom ćete gubiti radost i svoju osobnost.
  Pogledajte možete li u ovom opisu pronaći osobine spomenute osobe. To će biti odgovor na vaše pitanje.
  Zelim svako dobro!!

 • Jadranka says:

  Draga Majo,

  Emocije nam obogaćuju život, one ga bojaju, one su senzori koji nam govore kad nešto pođe po zlu no one isto tako mogu biti varljive. Ne treba zaboraviti kako imamo i razum i hodajući kroz život trebamo se voditi njime. Ukoliko vidimo da nas netko iskorištava tada treba poduzeti odgovarajuće mjere kako se takav način ponašanja ne bi nastavio.
  Promjena uvijek kreće od nas jer, nažalost ili nasreću, ne možete nikoga promijeniti već sebe samo, a tada to utječe i na ljude oko vas.
  Želim svako dobro!

 • snjezana says:

  Pa ija bih se nadovezla na ovaj tekst u smislu razmišljanja da li sam i sama zapravo “emocionalno osakaćana” i dali postoji mogućnost to prevladati. Naime, vrlo često ulazim u odnose koji su teški, nedorečeni i pokušavam osvojiti “neosvojivo”…pri tome često pokušavam prikriti vlastitu nesigurnost, nezadovoljstvo na način da se prikazujem u boljem svjetlu nego što jesam. Ne znam zbog čega patim od toga da osvojim one osobe koje a priori zapravo predstavljaju problem u tome, jer su zauzete ili nedovoljno zainteresirane, dok sa druge strane izbjegavam one koje su otvorene i dostupne?

 • Željka says:

  Draga Snježana,
  Prije bi se moglo reći kako imate narušenu Sliku o sebi. Sljedeće, ono što je nedostupno vrlo često je i primamljivo što ne znači da je najbolje rješenje. I sami kažete kako ti odnosi na kraju budu teški i nedorečeni – dakle, niste zadovoljni.
  U svrhu izgradnje pozitivnije slike o sebi, važno je da ne pokušavate osvajati druge lažnim stupnjem samopouzdanja. Ne tražeći potvrdu svoje vrijednosti u drugima, naučit ćete ispuniti očekivanja koja su realna i prihvatiti druge s njihovim nedostacima. Uživat ćete u vlastitu društvu pa pokušaji ispunjenja s drugom osobom za vas neće biti nužni.
  Ukoliko Vam trebaju dodatni savjeti obratite se na info@pomirenje.com

  Željka

 • snjezana2 says:

  trenutno prolazim kroz udaljavanje svog partnera od mene, tj. vjerovatno će veza biti prekinuta. on trenutno razmišlja šta želi. a ja razmišljam kako ću uspjeti preživjeti to razdvajanje. moj problem je šta sam ja mislila da je naša veza nešto “posebno”, konačno sam našla srodnu dušu, to je to, i stoga sam njega podigla na pijadestal, a sve je bila samo moja iluzija koju je on lažno hranio u prvih godinu dana. sada sam ja naravno kriva za sve. i mogu i prihvaćama dio krivnje i ono šta razumijem mogu korigirati i mogu promijeniti. njegov najveći argument protiv mene je da sam zatvorena osoba koja ne želi s njim razgovarati. priznajem, ja jesam introvertirana osoba, ali on ne shvaća da kad ja podignem taj zid da je to reakcija na njegovu akciju. ja ne mogu biti divno otvorena prema njemu dok se on prema meni ponaša loše, mene to povrijedi (bilo bi bolje da se naljutim ali nemam to u sebi), i on to sada meni prebacuje i ne razumije da on te zidove podiže u meni. da se razumijemo, navest ću jedan primjer, on godinu dana nije vodio ljubav sa mnom, jer je bio bez posla, a ja sam mu to tolerirala i strpljivo voljela, i čekala kad će to proći. zar nakon godinu dana bez seksa koji je meni jako važan zbog intimnosti, povezanosti, ljubavi on očekuje od mene da ja budem otvorena?!? sve sam ja to njemu rekla. ali ništa ne pomaže. možda Vi imate neki pametan savjet. Hvala

 • Pomirenje says:

  Draga Snježana, iz tvoje priče čini se kako si u vezu uložila trud, no kako i sama kažeš da si introvertna osoba i teško pokazuješ osjećaje što u vezi predstavlja problem. Mozda se zbog toga tvoj partner okrenuo vise sebi. S druge strame moogao je i pomoći da se otvoris, no važno je da shvatiš kako je u svakom odnosu, pa i ljubavnom, komunikacija gotovo presudna. Dakako, komunikacija treba biti uzajamna, a ako se među vama zaista razvila ljubav vjerujem kako ćete sve uspješno riješiti.
  Pokušajte s njim otvoreno popričati, bez dizanja tenzija, bez optuživanja. Jednostavno mu recite kako vam je žao što ste ga svojom zatvorenošću povrijedili i pri tomu nemojte njega prozivati za greške. Netko mora napraviti prvi korak – budite to vi. Krenite ispočetka i ne okrećite se unazad, a svaki novi eventualni problem odlučite riješavati odmah. Razgovorom. Pozdrav!

  pomirenje

 • snjezana2 says:

  Hvala na odgovoru:) jučer mi je psihijatrica rekla da ne volim samu sebe i da je to prvo šta moram naučiti, da bi me i drugi voljeli. i ima potpuno pravo i ja to znam sama ali si nisam htjela priznati. e pa sad imam i dijagnozu. samo nemam pojma kako da uopće počnem taj proces. možda vi znate? samo prvi korak mi treba:) hvala

 • Pomirenje says:

  Draga snjezana2,

  Javite se na e-mail:
  info@pomirenje.com

 • ksenija says:

  draga jadranka,prekrasan tekst kao da ste moje misli odnosno stavove o emocijama prenijeli na papir,ali kako živjeti sa osobom do koje se ne može”prodrijeti”koja svoje”emocije”ne iskazuje ili ih jednostavno nezna iskazati,a tvrdi da vas voli?Kako doprijeti u nečiju dušu ako iz iste ništa ne izlazi,malo,a ja bih rekla ništa ne govori,ne komunicira,da li je u pitanju bolesna sebićnost,koja sve svoje “emocije”pokazuje isključivo kroz seksualnost.Pokušala sam sve što se pokušati može da se sačuva veza,obitelj,ali očito sam ja negdje pogriješila,možda sam reagirala kasno,puštala ili čekala da će se nešto promijeniti,ali od svega samo još jedno veliko NIŠTA!
  Hvala na strpljenj,htjela sam se prije javiti ali nisam imala priliku.

 • Pomirenje says:

  Draga Ksenija

  Jako je tesko je biti u vezi, a jos teze živjeti, s osobom koja ne iskazuje osjećaje. Kao ljudskim bićima nam je iznimno važno da netko, do koga nam je stalo, povremeno pokaze koliko nas cijeni, postuje ili voli. Nažalost, postoje osobe koje jednostavno ne znaju iskazati osjećaje, oni to žele, ali jednostavno ne znaju. Takve ljude treba poticati da se emocionalno otvore, bilo putem razgovora, bilo putem strucne pomoci.
  Uvijek postoji riješenje, hvala Bogu, samo ako je osoba spremna na promjenu. Gotovo da sam sigurna da i taj muskarac sa kojim ste u vezi takodje trpi prazninu, tugu….a sve zbog svoje nesposobnosti pokazivanja osjećaja. Zato pokusavajte i dalje pronalaziti načine kako doprijeti do njega, recite mu da je zakinut i vaš i njegov život zbog takve suzdržanosti.

  Takodje moguće je i da se osoba ne želi promijeniti bez obzira što vi pokušali. Jednostavno ne pridaje važnost osjećajima i tjera po svom. U tom slučaju pokušajte odlučno i iskreno razgovarati. na način koji do sada niste koristili. Npr. pripremite neku lijepu večeru (pobrinite se da budete sami tu veče), neka se on osjeća ugodno. Tokom večeri mu iskažite (riječima, dodirima, pogledom) koliko vam nedostaje njegova emocionalnost i koliko vam nedostaje prisnost. Jer bez dijeljenja osjećaja dvoje teško mogu postati prisni.
  Recite mu kako vjerujete da dvoje zrelih i razumnih ljudi može sve riješiti jer jedna veza, brak, treba da je utociste, skrovište, nesto sto nas ispunjava, a ne nesto sto nas rastuzuje, cini nezadovoljnim i nesretnima!

  Pozdrav i sve najbolje!

  Jadranka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*