Gola bajka

gola_bajka
Sjećate se djetinjstva i vremena dok su vam majke i bake čitale bajke? Ja se još uvijek živo sjećam kako su sve imale sličan zaplet: djevojku iz nevolje spasi predivan princ, ona mu se iz zahvalnosti baca u naručje, ludo se zaljube i na kraju se vjenčaju. Ne treba niti spominjati kako kraljević i njegova princeza nastavljaju živjeti „sretno do kraja života“, zar ne?

Jeste  li uočili kako sve bajke završavaju s vjenčanjem? Nema čak niti spomena o medenom mjesecu, a o tome kako nakon nekoliko tjedana shvatite da vaš princ ne spušta, npr. dasku na WC školjci, nema niti spomena.

Ormar, zmije i nemani

Za mene i mog supruga nije bila daska na WC školjci, ali bili su ormari. Već smo nekoliko tjedana živjeli sami, nakon što smo odselili od njegove majke,  i to je za oboje bila posebna radost jer konačno smo bili svoji gospodari.
Nemam običaj slagati ormare „po špagu“, u mojima je uvijek vladao (i još uvijek vlada), konstruktivan nered. Ja se snalazim, ali moj se suprug znao izgubiti tražeći željeni komad odjeće (znate kako muškarci vide jedino stvari koje su im pred nosom).
Jednom zgodom, nakon jedne od tih potraga, obratio mi se poprilično nervoznim tonom.
–  Imamo li mi u ormarima mladih zmija ili kakvih drugih nemani?
Trebalo mi je nekoliko sekundi da shvatim o čemu govori, ali čim sam se snašla odgovorila sam žustro.
–  Ima, baš sam neki dan vidjela jednu. Pazi da te ne zaskoči!
Nastavio je u sličnom tonu.
–  Aha, a ja sam mislio da u ormarima treba stajati složena odjeća. Ispravi me ako griješim! Siguran sam da bi zapravo voljela znati kako je složiti!
Uopće me nije zanimalo kako slagati odjeću u ormare savršenim redom, a još me manje zanimalo njegovo prigovaranje.
–  To je samo zato jer vidiš samo ono što ti je pred nosom! – uzvratila sam uvredljivo.
No on je bio entuzijastičan i odlučan u namjeri da me preodgoji pa je nastavio.
–  Kad bi sve bilo složeno bilo bi mi pred nosom i onda ne bi imali ovaj problem! – uzvratio je.
–  Hajde, molim te, reci mi kako bi ga ti složio? – popustila sam.
–  Prije svega,  svu odjeću bi izbacio van i napravio plan kako je vratiti unutra. Velike komade stavio bih na jednu stranu, manje na drugu; nakon toga odjeću bi vratio u ormar na način da prvo složim velike, a na njih manje komade odjeće. Pri tom bi vodio računa da praznine budu popunjene kako bi vanjski izgled bio ravan i pregledan. I okomito i vodoravno.
–  Ali zbog čega cijeli taj posao kad ću ionako već sutra izvući neki komad odjeće i narušiti savršeni red? Treba li onda sutra ponoviti cijeli postupak? – upitala sam.
Pogledao me sa žaljenjem:
–  Draga, ormar mora biti uredno složen i pregledan.

I dalje nisam razumjela u čemu je bio problem, jer meni su ormari izgledali sasvim u redu. Tada još nisam znala da moje mišljenje i nije previše važno ako je njemu nešto smetalo. On bi tvrdoglavo nastavio na svoj način.
Sigurna sam kako se svatko od vas može opredijeliti za moju ili njegovu stranu zavisno od svoje „osobnosti“. Jeste li među onima koji na život gledaju zabavno, spontano i ne treba vam plan za slaganje ormara, ili ste među onima kojima život bez strogog plana nema smisla?


Četiri osnovna tipa osobnosti:

Sangvinik – omiljena osobnost. Vedri su, pričljivi, vole izlaziti i privlače ljude.

Melankolik – savršena osobnost. Nedokučivi, zamišljeni, ozbiljni i teže savršenstvu.

Kolerik – snažna osobnost. Odlučni, dinamični, snažni vođe i vole kontrolirati.

Flegmatik – smirena osobnost. Ugodna osobnost, diplomati, suzdržani i izbjegavaju sukobe.

Vrijedi znati kako će melankoličan partner željeti analizirati problem, kolerik će ga zasigurno željeti riješiti, flegmatik će vjerojatno kimati glavom i slušati dok sangviniku treba samo zagrljaj.
Svaka je osoba rođena s urođenom sklonošću prema jednoj ili više vrsta osobnosti, no većina ljudi u sebi nosi dvije osobnosti. Ponekad su uravnotežene, no obično jedna prevladava.
Važno je da se, prije nego počnemo analizirati osobnost partnera, dobro zagledamo sami u sebe. Tada ćemo imati više tolerancije i razumijevanja za našeg partnera.

P.S.

Besplatan „Test osobnosti“ možete preuzeti u rubrici „Test osobnosti“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.