Ljubavna ovisnost

vezanost450x300Vrlo je rašireno mišljenje da ljubav prati ovisnost. Posljedica takvog pogrešnog razmišljanja najdramatičnije se očituje kad osoba poželi ili zaprijeti da će počiniti samoubojstvo ako je ostavi partner ili postaje neutješno potištena zbog toga što je ostavljena.

U ovo vrijeme od kada pišem na temu ljubavnih i međuljudskih odnosa javljali su mi se, i javljaju se, mnogi dragi čitatelji. Najčešće se jave nakon brodoloma veze, ostavljeni i napušteni, i zaista ima raznih profila: od snažnih i neovisnih, do onih slabijih, emotivnijih pa čak i očajnih.

Nažalost,  ne jednom sam dobila e-mail u kojima žene ali i muškarci izjavljuju:

– Ne mogu živjeti bez njega (ili nje). Toliko ga (ju) volim.

Međutim prava je istina da ti pojedinci ne vole njega ili nju. Ono što takvim izjavama opisuju zapravo je parazitski odnos. Kad ti je potreba druga osoba da bi preživio tada si parazit, a ne individua. U tom slučaju prije bismo mogli govoriti o potrebi, a ne o ljubavi. Jer ljubav je slobodni čin izbora; dvoje ljudi se voli jedino onda kad su kadri živjeti bez druge osobe, ali su izabrali da s njom žive.

PASIVNO OVISNA OSOBNOST

Ovisnost može izgledati kao ljubav jer ona je sila koja navodi ljude da se tijesno vezuju jedno za drugo. No, na kraju balade takva “Ljubav” prije razara negoli gradi odnos, prije razara negoli gradi ljude.

Ono što moramo priznati da smo svi na neki način ovisni o nekom drugom. Čovjek je socijalno biće i nije stvoren da bude sam, no postoji crta razgraničenja između zdrave i nezdrave ovisnosti o drugoj osobi. Prije bih rekla da je zapravo zdravo željeti uz sebe drugu osobu, no nezdravo je biti ovisan o njoj.

Po dr. M. Scott Pecku ljubavna ovisnost je nesposobnost da se iskusi cjelovitost i da primjereno djelujemo kad nismo uvjereni da je drugome biću stalo do nas. Osobe koje trpe od takva poremećaja toliko su zaokupljeni traženjem da budu voljeni te im ne preostaje snage da vole i pruže ljubav. Strahovito teško podnose samoću i zbog nedostatka cjelovitosti njihova je slika o sebi nezdrava te svoj identitet određuju isključivo kroz odnose s drugima. Narušili li se ili prekine postojeći odnos osjećaju se odbačenima, bezvrijednima i jadnima. U takvom stanju još su manje sposobni dati ljubav već traže drugu “žrtvu” kojoj bi ispričali svoju bol i tugu, empatično se povezali s njom i tako bar nakratko bili zadovoljni.

Ako si se prepoznao u gornjem opisu ne očajavaj, nisi sam. I ja sam bila u kategoriji pasivno ovisnih. Vremenom sam naučila da dok god je moj cilj da budem voljena neću ga postići. Jedini način koji osigurava ljubav jest da budem osoba vrijedna ljubavi koja ljubav daje i širi dalje. Ovakav je „poremećaj“ najčešće u uskoj vezi s niskim samopouzdanjem. Kad jednom usvojiš i povjeruješ da si vrijedan i dragocjen, da si osebujan i ne postoji još netko na ovom svijetu poput tebe, da tvoja vrijednost ne ovisi o tome što drugi kažu (ili čak što sam kažeš) već ona ovisi o tome koliko te Bog voli i drži vrijednim, jer stvorio te je na Svoju sliku i želi da upravo tako izgledaš (iznutra i izvana), tada se leća s kojom promatraš sebe mijenja i prestaneš vjerovati u laž da su ti za sreću i zadovoljstvo potrebni On ili Ona. Tada si u stanju blaženstva i sasvim sam.

Prava, zrela  ljubav je moguća jedino ako si zadovoljan sobom. Prestani tražiti od drugog da te usreći. Uspješne veze i brakove čine pojedinci koji su zadovoljni sobom pa međusobno dijele sreću, a ne očekuju da pokraj sebe imaju nekog tko će ih neprestano ispunjavati. Ne idealiziraj i ne nadaj se već radi na tome pa će se i ostvariti.

 

4 Responses to Ljubavna ovisnost

 • vilka says:

  Draga Željka, zaista mi je veliko uživanje čitati Vaše tekstove.Puno toga već znam ali zaista je sasvim drugačiji osjećaj kada pročitam tekstove koje objavite na Vašem portalu. Ne znam zašto ali je jednostavno tako. Otvaraju oči. Meni lično daju snagu da krenem dalje, da se borim u životu. Život nije lagan,nije jednostavan….Ja često padam na koljena ali pronalazim neku unutarnju snagu i uspjevam da se podignem, jer jednostavno ne želim da budem dole. Nekada je potrebno samo da nas neko malo “pogura”…. a Vaši tekstovi nam upravo na to ukazuju. Divno je da postojite i da pomažete ljudima na ovako lijep način. Puno uspjeha u daljem radu, jer Vi to zaista zaslužujete!!!

 • Željka says:

  Hvala Biserka 🙂

 • Goku says:

  Imam problen i zbilja ne znam kone da se obratim, postoji jedna osoba uz koju sam vezan, u našem odnosu je bilo mnogo komplikacija, uglavnom, naravno da se javlja lagana depresija i takve nus pojave kad se taj odnos raskine, tada je nastupilo vrijeme kada nisam uopče bio u kontaktu s tom osobom, te sam joj se nakon nekog vremena neznam ni sam javio, i tako opet počeo razgovor trajalo je par tjedana dok nisam shvatio da sam u depresiji cijelo, samo o toj osobi razmišljam i tjeskoba i depresija neka i a ne mogu nači način da se toga riješim, ne mogu prestat bit u kontaktu s tom osobom, a s vremenom se svi simptomi pojačavaju… Ne znam šta da radim!

 • Goku says:

  Ispričavam se zbog grešaka u pisanju i izostavljenih riječi, ali trenutno mi je kaos u glavi..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.