Ljubomora

ljubomoraKarakterna crta koja svojim čestim pojavljivanjem privlači našu pažnju je ljubomora. Pri tom ne mislim samo na onu ljubomoru u partnerskim odnosima, već i na onu koja se može naći i u svim drugim međuljudskim odnosima. Ova karakterna crta, ukoliko nam zauzme um, može vrlo lako postati trulež u kostima, nama samima ali i onima prema kojima je usmjerena.

Ljubomoru i njenu sestru zavist, nalazimo u obitelji, na radnom mjestu, čak i na ulici kad pogledamo dobar automobil ili dobro odjevenu ženu, odnosno muškarca.

 

Još kao djeca, da bi bili nadmoćniji od brata i/li sestre, često smo s osjećajem častoljublja u isti mah razvijali i osjećaj ljubomore i time objavljivali svoj protivnički, borbeni stav. Iz osjećaja zapostavljenosti, osnovanog ili neosnovanog, razvio se drugi oblik častoljublja, a to je ljubomora – crta koja nas često, u većoj ili manjoj mjeri, prati kroz cijeli život.

Djeca su gotovo uvijek ljubomorna, naročito onda kad se pojavi mlađe dijete u obitelji, koje privlači više roditeljske pažnje, pa se starije osjeća maknuto s prijestolja. Taj osjećaj naročito je istaknut kod one djece koja su držana poput malo vode na dlanu, djece kojoj je iskazivana naročito velika pažnja bilo zato što su boležljiva ili što partneri dugo nisu mogli imati djece. Stoga roditelji budite na oprezu i pronađite pravi balans u iskazivanju naklonosti i discipline. Kao majka i sama znam da takvo što nije lak zadatak.

 

LJUBOMORNI PARTNER

Ljubomora se pojavljuje u najrazličitijim oblicima. Upoznaje se u crtama nepovjerenja, vrebanja, vaganja i mjerenja i u neprestanom strahu da se ne bude zakinut. Koji se oblik više pojavljuje, zavisi od toga koliko je pojedincu pošlo za rukom osposobiti se za društveni život.

Ljubomora može jesti čovjeka iznutra i doslovno biti gnjilež u kostima, a može prerasti u smjelo i energično, čak i nasilno ponašanje. Ljubomora često služi cilju ponižavanja nekog drugog ili zamjeranja nekom drugom.

Služi i cilju stavljanja okova na drugog, ograničavanja slobode i u konačnici manipulacijom tuđeg života. Nažalost, nije rijedak slučaj ovakvo ponašanje pronaći u partnerskim odnosima.  Nametanje „zakona ljubavi“ s izdvajanjem od obitelji i prijatelja, propisivanjem kako treba gledati na svijet, nadgledanjem svakodnevnih radnji pa čak i razmišljanjem.  Sve su to sredstva da se drugome oduzme njegova volja, da se on veže i okuje.

Novela Netochka Nezvanova, F. Dostojevksog priča je koja govori o Netochkine tri epizode života. Priča počinje s njenim mračnim i bolnim djetinjstvom sve do njene udaje gdje se pronašla u ljubavnom trokutu. Dostojevski je doslovno nacrtao riječima bolesnu težnju njenog supruga za moći koja je Netochku ugnjetavala cijelog njenog života. Tako ljubomornost nije ništa drugo nego naročit oblik težnje za moći. Netko je lijepo rekao da u ljubomori ima više samoljublja nego ljubavi.

Hvala Bogu, danas je žena u puno boljoj poziciji i može izići iz takvog destruktivnog odnosa. Emancipacija nam je ipak donijela i nešto dobra. Ako ste zapeli u takvom odnosu potražite pomoć što prije ( za sebe i za partnera ako je želi). Dakako, i muškarac može biti ugnjetavan ženskom ljubomorom tako da priča vrijedi za oba spola.

Nietzsche je otprilike rekao : Teško je sa razumom otkloniti ono sto je u glavu ušlo nerazumno. Tako i je. Taj kamen je teško vratiti nazad na početni položaj i pokrenuti ga u drugom pravcu, no moguće je. Teško je i rijetkima uspijeva napraviti tektonske promjene u životu, ali isto tako dobro znam da je moguće. Ohrabrujem vas  i završiti ću Biblijskim jezikom,bez obzira jeste li vjernik ili ne:  Uložite svu svoju revnost da sa svojom vjerom spojite – poštenje, s poštenjem znanje, sa znanjem uzdržljivost, s uzdržljivošću postojanost, s postojanošću pobožnost, s pobožnošću bratsku ljubav, s bratskom ljubavlju ljubav uopće. Ako naime posjedujete ove kreposti ta ako napredujete u njima, one ne dopuštaju da ostanete ni besposleni ni besplodni.

8 Responses to Ljubomora

 • Maja says:

  Nekad davno prije mnogo godina mislila sam da je ljubomora znak da vas neko voli, trebalo je i vremena i godina da shvatim u kojoj zabludi sam bila ali danas mi je drago da mogu reci da sam ipak iz te zablude izasla i dosta toga sa vremenom naucila, upravo kao sto je spomenuto u textu, ljubomora je upravo samoljubje, mozda i nesto drugo ali sigurno ljubav ne!
  Zelim ovim putem spomenuti i da sam imala priliku sresti nasu dragu Zeljku prije nekih mjesec dana i iskreno mi je drago zbog toga!
  Zeljka sve najbolje i pisi nam i dalje!
  Srdacan pozdrav Maja

 • Željka says:

  Hvala Majo 🙂

 • Edo says:

  Upravu si Majo
  Naravno i lijep odgovor tj obrazlozenje
  Zeljke
  S postovanjem edo

 • ZLATICA POTOČKI says:

  Da ljubomora je nešto prestrašno imala sam priliku osjetiti je na vlastitoj koži u jednom partnerskom odnosu upravo je točno opisana u ovom tvom napisu , a jednako tako sam davnih godina bila i ja sama rob ljubomore. Ne mogu Vam reći kako se čovjek osjeća koji je opsjednut ljubomorom to je doslovce pakao . Hvala Bogu uspjela sam poraditi na sebi i iz toga izaći ,nadam se da sam uspjela , još me život nije doveo u iskušenje , ali ako hoće učiniću sve da se tome oduprem. Lijep pozdrav Željki uživam svaki puta čitajući što napišeš .

 • Adrijana says:

  Sve to stoji ljubomora je u zadnje vrijeme postala kao bolest ali još nigdje nisam vidjela kako se riješiti te bolesti.
  Lijep pozdrav
  Adrijana

 • Željka says:

  Adrijana,

  Ovo će mi biti podstreh da istražujem a nakon toga slijedi novi tekst: “Kako se riješiti ljubomore” 🙂

 • sejo says:

  Odlican komentar Zeljka, mislim da se treba tako ponasati….

 • Vesna says:

  Željka, jedva čekam novi tekst, na temu “Kako se rešiti ljubomore”.
  Ja do tada mogu napisati tekst na temu “Kako se rešiti ljubomornog partnera”. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.