Šest Istina koje vam mogu promijeniti život

sest_istinaŽelite okrenuti svijet naopačke? Ako ne cijeli svijet bar njegov maleni dio; vaš život i suživot s drugima. Primijenite sljedeće istine i uspjeh neće izostati:

1. Odgovoran sam za vlastiti stav

Živjeti u stvarnosti znači živjeti sa istinom da ste sami odgovorni za stanje vašeg uma. Briga je neizbježna, ali jadikovanje nije. Dva čovjeka gledala su preko zatvorskih rešetaka – jedan je vidio blato, drugi je vidio zvijezde. Možete razmišljati negativno, isticati negativno i govoriti negativno ali negativno tako neće nestati. Upravo suprotno, biti ćeš još gore jer ćete sami sebe dovesti u stanje beznađa. Međutim, usredotočiti se na jednu pozitivnu stvar sigurno će doći i druga. Fokusirajte se na pozitivno. Sljedeća istina usko je povezana sa prvom:

2. Stav utječe na radnje

Stavovi su važni jer oni utječu na naše ponašanje i na naše riječi. Ako imamo pesimistički, malodušni i negativni stav naše riječi i ponašanje biti će u skladu s tim stavom. Na taj način smo dio problema, a ne rješenja. Ne možete utjecati na svoje okruženje: otkaz, bolest, partnerovu nevjeru, neodgovornost ali odgovorni ste za ono što činite unutar tog okruženja.

Stav zahvaća radnje, a radnje utječu na druge ljude. Dobro pogađate slijedi treći korak:

3. Ne mogu promijeniti druge, ali mogu utjecati na druge

Zapamtite – ne možete promijeniti nikoga, samo sebe; ali možete utjecati na druge!
Zato što smo osobe koje imaju slobodnu volju, nitko nas ne može prisiliti da mijenjamo svoje misli ili ponašanje. S druge strane, stvoreni smo da živimo u zajedništvu s drugima, i na taj način drugi ljudi utječu na nas. Oglašivači zarađuju milijune jer znaju ovu istinu. Oni nas ne tjeraju da kupimo proizvod, ali utječu na našu odluku, je li tako?

4. Moje radnje nisu kontrolirane mojim emocijama

Pogledajmo ovaj slijed:
– emocije prate naše misli
– kao odgovor na te misli dolaze određeni osjećaji
– nakon osjećaja dolaze želje
– i konačno na temelju naših misli, osjećaja i želja mi nešto i radimo

Stvarnost je da su naše radnje mnogo važnije od naših emocija. Ne tvrdim da su emocije nevažne, ali one vas ne smiju kontrolirati. Pa nemate baš svako jutro dobar osjećaj i radosno idete na posao, zar ne? Ali ipak se spremite i odete i na kraju znate da ste postupili dobro. Isto vrijedi i za vezu. Niz pozitivnih radnji sadrži potencijal za preokrete u problematičnoj vezi.

5. Ako priznam svoje mane nisam neuspješan

Kod većine problematičnih veza ili brakova zid razdora među partnerima nije nastao preko noći, već se podizao – uglavnom neprimjetno – mjesecima, ako ne i godinama. Svaki kamen toga zida predstavlja povredu koju je jedan partner nanio drugom. Takav zid uzdiže se kao veličanstveni spomenik sebičnom životu. Srušiti ga nije lako, ali na sreću nije niti nemoguće. Kad priznate svoje pogreške i ispričate se rušite svoju stranu zida. Priznavanjem vlastitih pogrešaka ne znači da prihvaćate svu odgovornost za problematičnu vezu, već time dajete sebi na znanje da vlastite propuste ne ćete više opravdavati tako da se vječito pozivate na promašaje svoga partnera.

6. Ljubav je najmoćnije oružje

Ispunjavanje emocionalne potrebe za ljubavlju vašeg partnera ima najveći potencijal za poticanje pozitivne promjene u njegovom ponašanju. Budući da je ljubav naša najdublja emocionalna potreba, osoba koja ispuni tu potrebu imat će najveći utjecaj na naš život.

Vi možete voljeti vašeg partnera čak i ako ne gajite tople osjećaje prema njemu.
Ljubav u osnovi nije osjećaj; to je način razmišljanja i ponašanja. Ljubav je stav koji kaže:
– Odlučio sam paziti na tvoje interese. Kako ti mogu pomoći?
Taj stav će dovesti do ljubavnih radnji. A radnje ispunjavaju emocionalnu potrebu za ljubavlju u vašem partneru i potiču pozitivne emocije u njemu, olakšavajući mu da vam uzvrati vašu ljubav.

2 Responses to Šest Istina koje vam mogu promijeniti život

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.