Sjetva i žetva

suncokret-i-zito-22-copy
Na desetke različitih načina nadamo se da ćemo izbjeći posljedice koje prate naše postupke. Ipak, prije ili kasnije oni dođu na naplatu.
Što tko sije, to će i žeti….Neka nam ne dodija činiti dobro, jer ćemo u svoje vrijeme žeti ako sad ne malakšemo.

Uzmimo za primjer mladog muškarca koja juri autocestom. Možda će projuriti brzinom od 160 km/h i neće dobiti kaznu za to. No, on je time posijao u svoj karakter, utjecao je na svoju osobnost, svoj sustav vrijednosti, svoj urođeni smisao za dobro i zlo na negativan, samodegradirajući način. Dodao je još jednu nit onom dijelu svoje osobnosti koji ne poštuje pravila, koji se buni protiv autoriteta, koji je nehajan prema sigurnosti drugih ljudi i koji pokazuje bezosjećajno neprijateljstvo prema društvu. Tog će dana možda i stići na svoje odredište u rekordnom vremenu pa će biti oduševljen sam sobom, čak se i hvaliti pred prijateljima kako je jurio poput munje, ali cijena je preskupa. Što je najtužnije, vjerojatno to uopće neće niti shvatiti.

Nadam se kako niste poput ovog mladića, međutim zapitajte se. Sjednete li navečer ispred televizije s zdjelom svog omiljenog sladoleda i nadate se kako vaga to neće pokazati? Peglate li možda kartice kao da to na kraju mjeseca neće doći na naplatu? Nadate se dobrom zdravlju iako se ne hranite zdravo?  Ignorirate li svog partnera, ili djecu, a nadate se kako će vaš odnos biti kvalitetan i dobar?

VAŽAN ČIMBENIK – VRIJEME

Princip sjetva/žetva ima jednu kvaku – vrijeme. Posadite li košticu šljive u zemlju nećete odmah jesti šljive. Proći će nekoliko godina da stablo urodi rodom. Posijete li pšenicu danas, nećete sutra jesti kruha od nje. Potrebno je vrijeme sazrijevanja. I upravo zbog tog važnog čimbenika – vremena -ljudima se može činiti kako mogu prevariti načelo sjetva/žetva, da mogu pobijediti sudbinu, da mogu nasanjkati i sebe i druge ako su dovoljno vješti. Da, tako se čini.

Ipak, sijanje koje svakodnevno činimo kroz mnoge sitne postupke prije ili kasnije počne se pokazivati na uočljiv način. Možda prođu i godine prije nego se pojave prvi znakovi, ali na kraju, uvijek se pojave. Možda ćemo biti šokirani kad vidimo plodove onoga što smo posijali, ali to samo odražava našu naivnost. Vjerujem da sve što činimo pridonosi, u dobrom ili lošem smislu, onome tko mi jesmo. Svaki postupak  dodaje još jednu nit tkanju našeg karaktera. Nikad ne prolazimo bez posljedica jer sve što činimo ostavlja utisak na našem pamćenju, savjesti i duši.

Za istinitost ove tvrdnje dovoljno je pogledati slučajeve iz stvarnog života koji pune novinske naslovnice. Nažalost, i previše je pojedinaca iz svijeta politike, zabave, sporta koji „padnu“, a sve je češće slučaj i da skončaju tragično. Na površini se moguće činilo da ima ide dobro, ali pogledate unatrag možete jasno vidjeti da je sjeme njihova pada sijano mnogo, mnogo prije, da bi na kraju sazrelo na naslovnicama koje nas šokiraju.

SNAGA PRIJATELJSTVA

Psihološko/duhovni zakon kako sijete, tako ćete i žeti nije moguće izbjeći. On vrijedi željeli vi to ili ne. Ako sijete nezdrave misli i postupke, iskusit ćete bolnu, destruktivnu žetvu. Ako sijete zdrave misli i postupke, iskusit ćete život u njegovoj punini.

U mom, a i vašem životu, bilo je kako pozitivne tako i negativne sjetve i žetve. Pokušajte voditi bilješke i zapisati što više primjera pozitivne, ali i negativne sjetve i žetve. Nakon toga izaberite samo jednu stvar koju ste spremni promijenit. Recimo da ste odlučili početi s redovitom tjelovježbom. Nakon toga podijelite svoju odluku s bliskim prijateljem.

Kad naše probleme izgovorimo na neki ih način osvijetlimo i tada im oduzmemo snagu – smanje se. Koliko ste puta s prijateljem podijeli problem pa već pri samom izgovaranju dokučili rješenje?!  Isto je i s odlukom, kad je podijelite s nekim vidjet ćete da vas veže dodatna odgovornost da izdržite i ispunite obećano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.