Strah

Jedna do osnovnih emocija koja se javlja kao reakcija na prijeteću opasnost jest stah. Svatko od nas se gotovo svakodnevno suočava s određenom mjerom i određenom vrstom straha, a pobuđuju ga naše misli. Strah nas izbacuje iz ravnoteže, udobnosti i spokoja jer sa sobom nosi uznemirenost i strepnju. Mogli bismo reći da nas strah ometa u ostvarenju naših životnih snova i ciljeva.
Sve o čemu učestalo razmišljamo ili na što su naše misli stalno fokusirane ima tendenciju rasta pa tako i strah. Što više razmišljamo o onome što izaziva strah, to će strah više biti prisutan u našem životu. Stoga, umjesto da se prepustimo strahu, radije se usredotočimo na pozitivne svari kojima težimo, dok na sam strah trebamo gledati  kao na tek jednu od prepreka do ostvarenja naših planova i ciljeva. list of sites . Kada se nađemo u nekoj situaciji koja nas uznemirava i/ili plaši, ne prizivajmo u svojim mislima zlo, već ih usmjerimo na pozitivno, na ono najbolje što možemo izvuci iz date situacije. Ne dopustimo da nas zebnja nadvlada i da budemo marioneta u njenim rukama.

Nisu hrabri oni koji se ne plaše, već oni koji se uprkos strahu odlučuju na velike pothvate. Strah je prisutan i među uspješnim pojedincima iz svijeta sporta, umjetnosti, znanosti, koji uprkos strahovima i dalje postižu vrhunske rezultate. Oni ne dopuštaju strahu da ih nadvlada, jednostavno se ne obaziru na njega i hrabro idu dalje.

Postoje li stvari koje ste u životu žarko željeli, a niste imali smjelosti boriti se za njih? Predbacujete li danas sebi: “Da sam onda bio hrabriji danas bih bio… ili imao…” Često su ti strahovi iracionalni i ne odgovaraju stvarnoj slici, pa ipak oni nam uspijevaju blokirati put i tako nas onemogućavaju da stignemo do svog cilja. Strah može ovladati nama toliko snažno da podsjećamo na izbezumljenog zeca zaslijepljenog dugim svjetlom i stoga se kaže da su u strahu velike oči. Zbog straha teškoća izgleda još veća. Tako onesposobljeni nismo više u stanju vladati sobom niti donositi razumne odluke. Tek kada se takva situacija razriješi shvatimo koliko je strah bio neutemeljen pa se čudimo i smijemo sami sebi čega smo se uopće bojali.

Osjećaj straha vreba poput tata u prikrajku naših misli i iziđe na vidjelo onda kad se najmanje nadamo pa tako i u najljepšim trenucima u našem životu. Na primjer, upravo ste dobili posao na koji ste dugo čekali i za koji ste se ustrajno molili. Kada čujete radosnu vijest neizmjerno ste sretni i oduševljeni, a malo kasnije tu sreću rasplinu ružne misli: „Što ako ne ispunim očekivanja, ako se ne snađem, što ako atmosfera na poslu bude napregnuta” i sl. . Udaja, ženidba, prinova u obitelji – sve značajne događaje u našim životima prati određena doza straha. Takav strah je opravdan, čak i poželjan, jer  nas motivira da život ne uzimamo olako već da oprezno i mudro bdijemo nad svim blagoslovima koje su nam dane.

Kad strah preraste do patoloških dimenzija tada govorimo o fobiji ili ludilu straha.

Što su fobije

Ovom riječi označavamo iracionalan strah od određenih situacija, predmeta ili aktivnosti, odnosno bolestan strah od nepostojećih opasnosti. Fobije možemo podijeliti u dvije kategorije:

specifične fobije; stah od određenog objekta ili specifične situacije poput visine, grmljavine, mraka, letenja avionom, blizine pojedinih životinja, vožnje liftom.

socijalne fobije; strah od drugih ljudi, od okruženja, društvenih kontakata, od crvenila, drhtanja ruku.

Dopustite životu da s vremena na vrijeme ponese vas, prečesto vi nosite njega. Nemojte se plašiti novog početka, novog prijateljstva ili nove ljubavi i strepjeti hoće li se i kako sve zakomoplicirati. Pokušajte na svaku novu situaciju gledati kao sastavni dio svog životnog puta koji nosi i dobro i loše. . A na koncu konca iz svega možemo naučiti nešto novo, izvući pouku i rasti u spoznaji sebe i svijeta oko sebe.

 

Što su drugi rekli o strahu:

Učinite ono čega se bojite i strah ce sigurno nestati.                                                   R. W. Emerson

Pobjeđuje nas samo ono čega se plašimo.                                                                    Latinska poslovica

Bojati se smrti gore je nego umrijeti.                                                                            Seneka

Toliko je bilo stvari u životu kojih sam se bojao, ali nije trebalo, trebalo je živjeti.    I. Andric

Strah je Gospodnji početak spoznaje, ali ludi preziru mudrost i pouku.                      Biblija, Izreke 1:7

 

P.S. Jadranka

One Response to Strah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*