Test skrivene osobnosti

Svako od nas ima svoju “tajnu” ili skrivenu stranu osobnosti, koja se različitim intenzitetom odražava kroz naše postupke i ponašanje. Međutim, ta skrivena strana sa sobom nosi i naznake potencijalne slabosti, destruktivnosti, agresivnosti ili predstavlja tkz  “tamnu” stranu naše osobnosti. Postoji niz psiholoških tehnika i metoda kojima se razotkrivanju potisnuti i nesvjesni mehanizmi, ali poput ledene piramide, tek naziremo njen vrh i njene moguće aspekte.
Skrivena strana osobnosti ostaje enigma kako za vlastito, tako i za vanjsko ogledalo u svijetu u kome živimo i u kome se ponekad ogledamo.

Pred Vama je psiho-test koji je zabavnog karaktera no istovremeno u rješenjima možemo otkiti poneku naznaku skrivene osobnosti, a možda i nešto vise od toga. Provjerite!

POSTUPAK RJEŠAVANJA:

Odaberite jedan od četiri ponuđena odgovora koja se najviše uklapa u vaš stav i profil. Na kraju, pogledajte REZULTATE testa.

 PITANJA:

1. Progoni vas strašna noćna mora i naglo se budite iz sna jer:

a) Gorite u strašnoj vatri ili plamenu.
b) Padate s nepregledne visine i propadate u beskraj ili tamu.
c) Progoni vas neprijatelj.
d) Utapate se.

2. Vaš sugovornik iznio je stav s kojim se ne slažete. Kako reagirate:

a) Šutke kimate glavom.
b)
Promijenit ćete temu.
c)
Otvoreno ćete mu se suprotstaviti.
d)
Uvjerit ćete ga u suprotno.

3. Za rođendan vam obično daruju:

a) Privjesak za ključeve.
b) Sat.
c) Šešir ili kapu.
d) Parfem.

4. Ponuđene su četiri stvari, koju ćete odabrati:

a) Stari novčić.
b) Pješčani sat.
c) Svjetiljku.
d) Starinski ključ.

5. Da možete kazniti svog najgoreg neprijatelja vjerojatno biste ga:

a) Poslali u samostan.
b) Oduzeli mu ono sto najviše voli.
c) Mučili ga spravama za mučenje.
d) Osudili ga na vječnu samoću.

6. Osjećali biste se potpuno bespomoćno:

a) Da je oko vas beskrajna tama.
b) Da ostanete potpuno nepokretni.
c) Da te neko zatvori u tamnicu iz kojeg nema izlaza.
d) Da ostanete sami na svijetu.

7. Dobili ste priliku izabrati jednu želju. Koja je to:

a) Kompletnu i savršenu promjenu izgleda.
b) Putovanje kroz vrijeme.
c) Beskrajnu mladost.
d) Mudrost.

8. Vaša neostvarena fantazija je:

a) Imati moć i biti na vrhu svijeta.
b) Postati uvaženi iluzionist.
c) Po potrebi biti nevidljiv.
d) Imati krila.

9. Povremeno osjećate strah od:
a) Neuspjeha i nemoći.
b) Gubitka i siromaštva.
c) Izdaje i prevare.
d) Samoće i bolesti.

10. Želite se opustiti  uz dobar film. Što ćete izabrati:

a) Akcijski ili erotski.
b) Komediju ili mjuzikl.
c) Naučno fantastični.
d) Psihološku dramu ili ljubavni.


RJEŠENJA:

Pretežito odgovor “a”:

Za vas se najveći životni izazovi kriju u drugim ljudima i u odnosu sa njima; kroz njihove postupke, ponašanje i djelovanje. Pokreće vas velika strast, impuls koji se zasniva na čulnosti, putenosti, dodiru, hedonizmu, užitku. Bez obzira što uglavnom ostavljate dojam snažne osobe (psihički ili fizički) u osnovi vi ne možete bez drugih. Težite ka ekstremima, dozvoljavate drugima da vas usreće, ali također i da vas razočaraju i povrijede. Za vas faktor iskustva nema velik utjecaj, skloni ste ponavljanju grešaka u novim ili sličnim situacijama, kao i s novim osobama. Ponekad hodate po “tankoj liniji” između radosti i tuge, sreće i nesreće, konstruktivnog i destruktivnog … kao u igrama bez granica. Vama je važno kretati se i ići dalje. U suštini slabiji ste od onog kako se predstavljate okolini i drugima. Ponekad se ne znate zaustaviti u kritičnom trenutku. Imate naglašenu sklonost ka fiksacijama.

Pretežito odgovor “b”:

Vi imate naglašenu potrebu istraživati svijet oko sebe, ali prvenstveno zbog sebe. Kada ostvarite svoje ciljeve i zadovoljite svoje široke apetite onda i drugi mogu biti zadovoljni. Užitak, radost i sreću dijelite s drugima, ali zauzvrat očekujete neko posebno zadovoljstvo, priznanje ili “nagradu”. Vrlo ste uporni u svojim namjerama i gotovo uvijek pronalazite način ili opravdanje da ostvarite svoje ciljeve. Ukoliko ste razočarani, tužni ili povrijeđeni, tražite način da brzo “kompenzirate gubitak” i potisnete svoju slabost. Učite iz svojih iskustava, ali ponekad zbog skrivene slabosti znate popustite pred novim izazovom. U suštini jači ste od onog kako se predstavljate okolini i drugima. Drugi su vam potrebni da biste znali stati u kritičnom trenutku. Imate naglašenu sklonost k različitim sublimacijama.

Pretežito  odgovor “c”:

Vi već na prvi pogled ostavljate dojam  kroz neobičan stil ponašanja. Privlače Vas nesvakidašnje situacije, ekstremi, ponekad želite preskočiti pravila ili “postavljene granice”. Nesvjesno funkcionirate po principu: kada je dobro vama – dobro je i drugima, kada je lose vama – drugima je još gore. Imate zavidnu energiju, ali nije vam lako kontrolirati je. Pokreće vas mogućnost za radost, užitak, i sreću. Vaša unutarnja težnja za promjenom jača je od potrebe da se skrasite. Kada ste razočarani, tužni ili povrijeđeni, činite sve što je potrebno da eliminirate neugodan osjećaj. Učite na svojim greškama i realno gledate na svijet oko sebe. Prekidi, odricanje i kažnjavanje su cijena koju plaćate ili naplaćujete za različite propuste. U suštini slabiji ste od onog kako se predstavljate okolini i drugima. Imate sklonost različitim opsesijama.

Pretežito  odgovor “d”:

Kod vas je naglašena iznimna maštovitost i emotivnost, ali upravo ta duboka emotivnost (preosjetljivost) predstavlja i vašu najslabiju stranu. Ukoliko svoju energiju usmjeravate k afirmaciji i zadovoljstvu, ukoliko imate harmoničan odnos sa drugima vi predstavljate beskrajni izvor radosti. Ali, ako doživite razočarenje, bol i patnju okrećete se od drugih i postajete skloni (samo)kažnjavanju. Duboko u sebi težite kompletnom razvoju svoje osobnosti i zadovoljenju svojih potreba za “savršenstvom”. U suštini jači ste od onog kako se predstavljate okolini i drugima. Imate sjajan instinkt za samoodržanjem, odličan instinkt za opasnost ili nevolju. Kad se nađete u neugodnoj situaciji, a u njoj se nalazite jer ste tražili novi izazov, iskustvo ili čak nešto nemoguće., vrlo brzo se snađete.  Znate se zaustaviti u kritičnom trenutku, a  ako želite znate zaustaviti i druge. Imate naglašenu sklonost  fantazijama.

7 Responses to Test skrivene osobnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.