Vjeruješ li u laži

boy-girl-questionsVećina nas želi biti sretno ljudsko biće koje se dobro nosi sa životom i uspijeva se osjećati dobro usprkos rastućim izgledima koji se pojavljuju protiv nas. Ironično, koristimo metode postizanja sreće koje nas čine nesretnima. Zašto? Jedan od razloga je zato što vjerujemo u laži.
Jedan od najvećih izazova u našem pokušaju da ispravno živimo svoj život ne leži u tomu da mijenjamo neugodne okolnosti koje nas okružuju, iako nema ničeg lošeg u tome da popravimo što možemo. Izazov je da svoje mentalne zapise učinimo što je moguće više istinitima kako bi proživjeli život u emocionalnom zdravlju, intimnim odnosima i dubokom osjećaju smisla.

PROŠLOST vs SADAŠNJOST
Iako nas zapad natapa Freudovom filozofijom, koja je učinila gotovo obveznim uvjerenje da nitko ne može doživjeti psihološki oporavak ukoliko nije detaljno istražio prošlost; okrenimo se više sadašnjem trenutku. Istina je da su mnoge laži koje si kazujete dugo u vama, neke još od radnog djetinjstva i mogu vam se učiniti istinitima. No, neka bi nam poznavanje prošlosti pomoglo u boljem razumijevanju, a ne svaljivanju odgovornosti. Prošlost nam pomaže shvatiti zašto vjerujemo u određenu laž, ali njome ne možemo platiti odgovornost.
Ako je primjerice vaš otac bio lopov vi ste imali priliku naučiti vjerovati laži u koju je on vjerovao – da je u redu otuđiti. Međutim, nastavite li graditi svoj život na toj laži i ponašati se u skladu s njom loše ćete završiti. Prošlost će vam u tom slučaju moguće biti olakotna okolnost, no neće biti oslobođeni odgovornosti.
Naši postupci nisu uzrokovani okolnostima davno izgubljenog djetinjstva ili sadašnjim okolnostima. Oni su uzrokovani onime što kažemo samima sebi o svojim okolnostima, bilo riječima bilo stavovima. A ono što si kažemo može biti ili 1. ISTINA ili 2.LAŽ.
Ako si govorite neistine ili laži, vjerovat ćete neistinama i lažima. Ako si primjerice govorite da ste budala koja ništa ne može napraviti kako treba, vjerovat će u to. Kad nešto čvrsto vjerujete u skladu s tim i djelujete. Zato su vaša vjerovanja i kriva uvjerenja jako važni čimbenici mentalnog i emocionalnog zdravlja. Događaji, ni prošli ni sadašnji, nisu ti koji čine da se osjećamo kako se osjećamo, već naše tumačenje tih događaja.

FORMATIRAJTE SVOJ UM
Zamislite svoj um poput velikog ormara prepunog brižljivo razvrstanih ladica, a u svakoj su pod ladice prepune informacija, vjerovanja, stavova, doživljaja i očekivanja koje ste stjecali i stječete tijekom života. Poput hard diska računala koje može snimati, reproducirati snimku i ima pristup osobnoj arhivi od više tisuća zapisa spremnih za trenutnu reprodukciju. Neki zapisi govore istinu, recimo: „Ne možeš udovoljiti svima“ ili „Kako siješ, tako ćeš i žeti“. Neki od tih zapisa lažu, poput: „Stvari moraju biti po mom da bih bio sretan“ ili „Lakše je izbjeći probleme nego se suočiti s njima.“ Mnogi zapisi vrte se po vašem umu, a da toga uopće niste svjesni. Vrte se nesvjesno, kad život na neki način pritisne okidač za njihovo pokretanje. Nesvjesno ili ne, takvi zapisi dramatično utječu na vaše osjećaje i vaše postupke gotovo svakodnevno. Mogli bismo se složiti s maksimom kako čovjek doslovno postaje ono što misli, jer njegov je karakter zbroj svih njegovih misli.

Stoga ukoliko vjerujete u laž, na primjer „Moram biti savršen/na“ ili „Možeš dobiti sve što želiš“ i sl. napišite na komad papira zbog čega to jesu laži. Kakvi dokazi iz stvarnog svijeta vam kazuju da je takav način razmišljanja pogrešan? Ako ne dokažete sebi da tvrdnja nije istinita, nastavit ćete razmišljati na isti, pogrešan način, i to će i dalje štetiti vama i vašim odnosima. Dokažite sami sebi kako ste vjerovali u laž i nakon toga duboko udahnite i potapšajte se po ramenu! Napredovali ste na putu odbacivanja laži i krenuli ste put boljeg života.

2 Responses to Vjeruješ li u laži

 • Nenad Krstic says:

  Laž je teška reč i obično podrazumeva krivicu. Zamenio bih je “iluzijom”. Iluzija nije ni dobra ni losa i ne podrazumeva krivicu. Prosto je iluzija. Inace mi se clanak ( i stranica) veoma sviđa. Hvala.

 • Željka says:

  Nenade,
  Iluzija je mozda jos gori izbor:-)
  Ali ako Vam je draz pojam iluzija uzmite ga.
  Jer laz nosi krivicu, pa samim tim i tezi razotkrivanju i oslobodjenju; dok iluzija obicno konotira nesto zanimljivo pa cak i vrlo ugodno pa je utoliko za nastavak zivota u iluziji (citaj: lazi) puno veca.
  Pozdrav i nastavite pratiti blog 🙂

  Zeljka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.