Što pričaju snovi

downloadKad se spomenu snovi i njihovo tumačenje većini je prva asocijacija dobra i pouzdana Sanjarica koja bi im mogla otkriti ono što ih očekuje u budućnosti, a pretkazano je u snu. No, snovi ipak više govore našoj prošlosti i sadašnjosti, vrlo malo o budućnosti, a ponajviše o nama samima.
Od davnina su ljude zanimale sanje i njihovo značenje. Asirski kralj Asurbanipal imao je svoju sanjaricu, stari Rimljani su od snova tražili savjet ili proročanstvo, prorok Muhamed smatrao ih je “razgovorom između čovjeka i njegova Boga” a zapisa o njima ima i u Starom i u Novom zavjetu.

Uglavnom, pri tumačenju su se služili dvjema bitno različitim metodama: simboličnom i metodom šifriranja.

Jedan od najpoznatijih primjera simbolične metode biblijska je priča o faraonovom snu u kojem mu Bog objavljuje što kani učiniti (Postanak 41, 25-36). Faraon sanja sedam debelih krava, nakon kojih dolazi sedam mršavih koje pojedu one prve, a Josip nadahnut od Boga san tumači kao pretkazanje sedam godina gladi u Egiptu koje će progutati viškove prikupljene tijekom sedam godina obilja.

Metoda šifriranjase prema snu odnosi kao prema nekoj vrsti tajnog pisma, u kojoj svaki znak tumači u neki drugi znak poznatog značenja, po točno utvrđenom ključu. U ovakvom tumačenju usmjerenost nije na snu kao cjelini, već se tumače pojedini sadržaji (npr. vidite li u snu cara nadajte se počastima, a ako ste vi car u snu očekujte gubitak.) Kod metode šifriranja, koja je većini i najpoznatija, sve ovisi o tome da „ključ“, sanjarica, bude pouzdan, a za to nedostaju mnoga jamstva.

 Zašto sanjamo

Danas je uopćeno mišljenje kako je san duševna djelatnost spavača, i to sve dok on spava. San može biti ispunjenje neke želje, možda neko strahovanje, neko naše razmišljanje o nama samima, a može biti obnavljanje nekog sjećanja. Jedna mađarska poslovica kaže: „Svinja sanja o žiru, a guska o kukuruzu.“  Tako na primjer, žena sanja kako je dobila mjesečnicu koja u stvarnosti izostaje, a ona je željno iščekuje. Ili u snu sanjamo kako smo žedni, a prije dolaska u krevet pojeli smo nešto vrlo slano i želja za vodom se javlja i kroz san. Na taj način bismo mogli reći kako je san ispunjenje želje.
Izražene smetnje unutarnjih organa kod mnogih ljudi potiču snove kroz koje je iskazana zebnja. Tako primjerice plućni bolesnici sanjaju o gušenju, a srčani imaju vrlo kratke snove koji završavaju paničnim buđenjem. Takvi bolesnici kroz san iskazuju strah s kojim se svakodnevno nose.
Ja sam par dana nakon što sam ostala bez posla sanjala velikog mrkog medvjeda koji je na zadnjim šapama dobronamjerno hodao  pokraj mene. Djelovao je tako snažno i moćno i nakon kratkog razmišljanja i analize shvatila sam kako tražim takvog snažnog  i sigurnog poslodavca. Taj san je potvrdio ono čime sam trenutno bila zaokupljena i o čemu sam intenzivno razmišljala.
Netko je rekao:  Pričaj mi o svojim snovima, pa ću ti reći kakva ti je nutrina. O tomu, je li ovo istinita tvrdnja ili ne ja ovdje ne bih htjela suditi no svakako iz snova možemo saznati ponešto o sebi, uz uvjet da ih zapamtimo nakon buđenja. Stoga nakon buđenja ostanite  neko vrijeme u istom položaju pokušavajući odmotati film sjećanja i potom zapišite san. Učinite to i onda kad vam se učini da je neki san nevažan, glup; naime često upravo “najbeznačajniji” snovi, ako ih pažljivo proradimo, mogu otkriti najdublje istine o nama i našem životu. Poznat je trik s čašom vode: uvečer, neposredno prije spavanja popijte pola čaše vode sugerirajući si da ćete se ujutro sjećati onoga što ste sanjali. Neposredno nakon buđenja popijte ostatak vode iz čaše i zapišite sve čega se sjetite pa makar to bio i naizgled nevažan detalj ili tek raspoloženje s kojim ste se probudili – često se u tome krije ključ razumijevanja sna.

Zaviriti u svoju nutrinu, u ono skriveno – u vlastitu podsvijest, može nas prestrašiti i otkriti nam poneku istinu o nama samima koje nismo svjesni ili je potiskujemo jer je bolna. Ponekad takve istine iziđu na površinu kroz san i tako su manje bolne, no iskrenim promišljanjem možemo saznati o sebi nešto novo. Imajući na umu da proces mijenjana može otpočeti tek kad postanemo svjesni što smo, a ne kad nastojimo postati ono što nismo, zašto i san ne iskoristiti u svrhu boljeg upoznavanja sebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.